Wednesday, April 18, 2007

Kotipizza



Kotipizza on meidän ehdoton sunnuntai-iltapäivän ohjelmanumero. Sen
valmistamiseen osallistuu koko perhe ja reseptejä on yhtämonta kuin
tekijoitakin. Kustin ehdoton suosikki on pepperooni, Sakke tykkää
tomaatti-juustoyhdistelmästä ja vanhemmille maistuu parhaiten
"kankaisen kaataja", eli perinteinen jauheliha-pepperooni-herkkusieni-
ananas-mättö. Pizzapohja ja tomaattikastike kannattaa tehdä itse
alusta pitäen, ja olenkin löytänyt oivallisen reseptin vanhasta
Gummerruksen kustantamasta Italian Herkut -keittokirjasta. Pizzan
historiasta kiinnostuneille Wikipediasta löytyy kiinnostava artikkeli
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pizza. Ei sitten muuta kuin pizzan
tekoon...

Pizzataikina
200 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 1/2 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
15 g hiivaa tai 1 paketti kuivahiivaa

Sekoita jauhot ja suola suuressa kulhossa. Lisää vesi, öljy ja hiiva
ja vaivaa aineksista kimmoisa taikina. Käsin vaivaamiseen kuluu n. 8
minuuttia. Peitä taikina ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan 2 - 3
tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertainen. annoksesta tulee
halkaisijaltaan 25 cm:n pizza.

Tomaattikastike
1-2 rlk öljyä
1 murskattu valkosipulin kynsi
2-3 hillosipulia hienonnettuna
250 g kuorittuja ja halkaistuja tomaatteja
1 1/2 kuivaa valkoviiniä
1 tl kuivattuja yrttejä
suolaa
pippuria

Valmista tomaattikastike kuumentamalla ensin öljy kattilassa ja
kuullottamalla sipulipalat kullankeltaisiksi. Lisää tomaatit, viini
ja yrtit. Keitä ilman kantta 20 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes
kastike sakenee ja silenee. Mausta suolalla ja pippurilla ja jätä
lieden sivuun jäähtymään.

Pizzatäyte
2 dl tomaattikastiketta
1 pussi mozzarella juustoraastetta
200 g jauhelihaa
1 purkki ananasta
20 viipaletta pepperoonimakkaraa
100 g tuoreita herkkusieniviipaleita
1 purkki ananasviipaleita
2 murskattua valkosipulin kynttä

Paista jauheliha pannussa ja mausta suolalla, pippurilla ja
murskatulla valkosipulilla. Anna jäähtyä. Kumoa pizzataikina
jauhoitetulle pöydälle ja vaivaa sitä kevyesti. Kauli siitä pyöreä
levy ja nosta se leivinpaperille tai pizzapellille. Levitä
tomaattikastike ja lisää paistettu jauheliha, pepperoonimakkarat,
herkkusienet ja ananasrenkaat. Ripottele juustoraaste pinnalle ja
paista 220-asteisessa uunissa 15-20 minuutttia, kunnes pizzan pinta
alkaa ruskistua. Korista meiraminoksilla ja tarjoa heti.
.
Timppa

Ruokajuoma Coca-Cola tai III olut

Musiikki Kari Tapio - Olen Suomalainen (L´iataliano)


3 comments:

Pappa's Blog said...

Heimopäällikönkin on syytä opiskella tämä resepti, varsinkin pohjan teko. Siis toukokuussa Dunwoodissa. Pizzahan on se, joka kytkee meidät suomalaiset parhaiten italialaisuuteen. 1960- ja 1970-luvulla en tekivät Fiatit, jotka olivat ykkössuosikkejamme silloin.

GrillSymbol said...

Meinaan kokeilla pizzan tekoa sunnuntaina. Jaakko meillä tykkää siitä, Veera ei suuremmin.

oki

Pappa's Blog said...

Mökiltä tultuamme tänään sunnuntaina 22. huhtikuuta 2007 Ulla laittoi Timpan Kotipizzan. Taikina oli kohonnut vaaditut kolme tuntia, lisukkeet olivat ohjeen mukaiset. Sen poikkeuksen teimme, että ruokajuomana oli oluen sijasta espanjalainen punaviini Durius, vuosikertaa 2003, ja taustamusiikkina YLE:n Classic Radio.

Hyvää koitettiin mutta erinomainen tuli. Lähin vertailukohta löytyy Nizzasta, Vaaleanpunaisen talomme naapurista. Sen pizzeria on paras, jonka olemme matkoillamme löytäneet.