Monday, April 9, 2007

Savustettu lampaanpotka


Pääsiäisenä syödään perinteisesti lammasta - niin meilläkin. Päätin
tänävuonna kokeilla lampaanpaistin sijasta jotain uutta ja
ihmeellistä ja Weber-miehenä päädyin savustettuun lampaanpotkaan.
Varaa yksi karitsanpotka kutakin syöjää kohden ja myös runsaasti
aikaa lampaan savustamiseen. Aloita valmistelut edellisenä iltana
marinoimalla lampaan potkat (24 tuntia riittää)
punaviinipohjaisessa marinaadissa valkosipulien ryhdittamänä.

Marinaadi
3 dl punaviiniä
10 murskattua valkosipulin kynttä
2 tl rosmariinia
1/2 dl oliiviöljyä
2 laakerinlehteä
1/2 dl omenasiiderietikkaa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa

Lampaan savustus
Karitsanpotkan voi savustaa perinteisessä savustuspöntössä tai
kaupunkiympäristöön paremmin soveltuvassa pallogrillissä (lue
Weber). Itse valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon. Grillissä
savustaminen onnistuu parhaiten käyttämällä grillibrikettejä ja
noin tunnin vedessä vetäytyneitä puulastuja (kourallinen
riittää). Omenapuu tai kirsikkapuu soveltuvat lampaan savustamiseen,
mutta voit kokeilla myös lappälastuja tai katajaa savun
tuottamiseen. Sytytä briketit ja kun ne hehkuvat punaisina siirrä ne
molemmin puolin pallogrilliä. Laita vedellä täytetty alumiinivuoka
hiilikasojen väliin lisäämään kosteutta ja keräämään
lampaasta tippuvat rasvat. Heitä vettyneet puulaskut hehkuvien
brikettien päälle ja sijoita lampaanpotkat alumiinivuan päälle.
Sulje pallogrillin kansi huolellisesti ja aloita savustus.

Voitele potkia tunnin välein ja lisää myös muutama grillibriketti
ja puulastu samaan aikaan. Pallogrillin ventiileillä voit säädellä
savustuslämpötilaa ja paras lopputulos saavutetaan noin 110 - 120
asteen lämpötilassa. Lampaanpotkat pitää ehdottomasti savustaa
tarpeeksi kypsiksi ja otollinen lihan sisälämpötila on noin 82 - 83
astetta - minulla kesti kolme tuntia tähän pisteeseen. Kääri
potkat vetäytymään alumiinifolioon noin 20 - 30 minuutiksi. Noin
neljätuntia grillin sytyttämisestä lampaanpotkat ovat valmiita
pääsiäisen juhlapöytään. Kyytipojaksi sopii italialainen risotto
ja potka on hyvä huuhdella alas täyteläisellä austraalialaisella
shiraz punaviinillä.

Risotto
2 dl risottoriisiä
1 l kanalientä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 ruokalusikallista voita
2 ruokalusikallista oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 dl parmesan saastetta
1/2 dl valkoviiniä

Sulata voi ja lisää oliiviöljy. Kuullota sipuli ja valkosipuli
(noin 5 min). Lisää valkoviini ja keita muutama minuutti lisää.
Lisää riisi ja hämmennä seosta muutaman minuutin ajan. Lisää
kiehuvaa kanalientä noin 2 desilitraa kerrallaan ja keitä sisään.
Lisää myös suolaa maun mukaan. Kun risotto on imenyt kaiken
kanaliemen (20 - 25 minuuttia) ja on kypsää (al dente) lisää
parmesanraaste ja rouhi mustapippuri risoton päälle. Sekoita hyvin
ja risotto on valmista syötäväksi. Karitsanpotkan lisukkeiksi
sopivat esimerkiksi minttuporkkanat.

Minttuporkkanat
0,5 kg porkkanoita
hunajaa
1 dl valkoviiniä
tuoretta minttua
suolaa
pippuria
Kuullota sopivan kokoisiksi leikattuja porkkanoita hetki voissa.
Lisää noin 2 rkl hunajaa sekä loraus valkoviiniä. Kypsennä hetki
ja lisää joukkoon silputtu minttu. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lopputulos

Lammas oli todella mureata 3 tunnin savustuksen jälkeen ja savunmaku
toi lisäryhtiä karitsanpotkaan. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen
resepti vaikkapa ensikesän mökkiviikonlopulle.

Timppa

Ruokajuoma The Lackey, South Australian Shiraz

Musiikki J.S. Bach Matteus-Passio

6 comments:

GrillSymbol said...

Tasu,

mites, ensin fillarilla Karunaan ja sitten Weeberiin lampaanpotkaa. Kuka lähtee mukaan?

oki

Pappa's Blog said...

Heimopäällikkö ei enää aja pitkiä matkoja fillarilla, ei edes bikellä. Mutta lampaanpotkan lupaan laittaa, kun Weberin lisäksi näyttäisi kelpaavan savustuspönttökin, jollainen Toukolassa on. Siis kesällä johonkin sopivaan aikaan, kun paikalla on väkeä vähän enemmänkin.

Timppa said...

Jees,

mukana. Pitaa varmaan jostain hommata fillari. Lahdetaanko Espoosta vai otetaanko helpompi Karjaan keikka (n. 100 km). Aamulla kun lahdetaan, niin ehditaan nauttia potkan ennen auringonlaskua.

Timppa

Timppa said...

Tere Oki,

me voidaan Satun kanssa naisissa skipata pyöräily ja mennä Karunaan etukäteen. Meinaan, että saadaan sauna lämpimäksi ja oluet kylmään ennen kuin te tuutte pyörillänne. Koittakaa saada mukaan muitakin sissejä.

Heimopäällikkö: Testattiin eilen poikien kanssa se sun ja Kustin Dunwoody Tavernan fish and ships -annos. Pienen hyvää!

Timppa said...

Tere vielä,

Siis tuo edellinen viesti oli meikälaiseltä. Unohdin allekirjoittaa. Voikaa hyvin, Sussu

GrillSymbol said...

Morjentes,

Timpa, vois aloittaa ensin Karjaalta niin saadaan muitakin mukaan. Ainakin Mika vois ilmoittautua jo tässä vaiheessa mukaan. Mites Arolat ja Airion lankomiehet?

Sussu, mukaan vaan naiset etupartioon
niin saadaan kunnon jälkipelit.

oki